Vești proaste pentru toți românii: ce se întâmplă cu prețurile la alimente, cât de scumpă va deveni mâncarea

de: Alexandru Puiu
12 11. 2021

Urmează vremuri foarte dificile pentru români, mai ales în cazul celor care nu se bucură de niște bugete foarte generoase. Scumpirile la energie electrică și gaze naturale au fost doar începutul problemelor.

De fiecare dată când se scumpește benzina, motorina sau utilitățile, trebuie să ai în vedere că acele creșteri de prețuri se reflectă într-un număr foarte mare de domenii și produse. Consecințele se resimt chiar dacă nu ai mașină și independent de accesul tău la gaze naturale. Nu de alta, dar unii se încălzesc cu energie electrică și gătesc tot cu ea.

Dacă tragem linie, criza energetică s-a reflectat în explozia prețului la îngrășăminte, dar acele costuri adiționale se propagă pe lanțul alimentar și, implicit, în coșul zilnic de cumpărături. Oamenii de rând vor plăti nu doar facturi mai mari la utilități, dar și prețuri mult mai generoase la pâine, lapte, brânză, ouă, cartofi, făină și alte alimente de bază. Aceasta este părerea lui Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro și fondator al Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Creșterea prețurilor la alimente, inevitabilă pentru români

„Nu cred că România se va confrunta cu o criză alimentară, dar se vor scumpi foarte mult alimentele la raft şi vor deveni inaccesibile şi nu sunt neapărat de vină fermierii. Fermierii vor avea de suferit. Este clar că nu se va mai ajunge la preţul energiei şi al gazelor naturale de dinainte de pandemie, însă creşterea este prea mare la îngrăşăminte şi la energie ca să poate fi susţinută şi decontată doar de fermieri.

Se va propaga pe lanţul alimentar cu siguranţă, va merge în zootehnie, unde produsele pe care le vom scoate vor fi mai scumpe şi mai departe în industria alimentară şi în coşul zilnic al consumatorului. De fapt, ultimul care decontează aceste scumpiri este consumatorul”, a declarat Ionel Arion, pentru Agerpres.

Deoarece prețurile sporite se vor reflecta în vânzări mai scăzute, inevitabil va fi falimentul multor operatori din agricultura românească, în timp ce jucătorii mai mare vor face numeroase preluări abuzive de proprietăți. În opinia președintelui Pro Agro, vom asista la o ”resetare mondială a proprietății”, în care fermele mici vor cădea victimă.

„Fermele mici nu vor mai aplica deloc îngrăşăminte, nu vor mai aplica tratamente şi în 2 -3 ani se vor închide dacă va rămâne acelaşi trend, pentru că nu au cum să cumpere îngrăşăminte. Practic, acestea sunt la fel de scumpe ca şi motorina, dacă ne gândim că unele trec de 4.000 de lei tona. În schimb, fermele mijlocii vor încerca să adopte o altă strategie: fie vor înjumătăţi cantităţile, fie vor aplica pe suprafeţe mai mici şi pe unele nu, iar fermele mari cu siguranţă având putere de cumpărare, capitalizându-se, au alte forme de a se finanţa şi de a gestiona anumite crize.

Însă, cu siguranţă vom vedea în 2-3 ani falimente în agricultură, preluări abuzive de ferme cum se întâmplă şi acum, concentrarea suprafeţelor de teren în mâinile fondurilor de investiţii care îşi permit să negocieze chiar producţia pe jumătate de an a unor fabrici de îngrăşăminte. Cu siguranţă nu va fi bine. Este o resetare mondială a proprietăţii, o să trăim lucrul acesta. Aşa cum vedem prin Argentina sau Brazilia ferme pe care le dă proprietarul odată cu elicopterul, aşa o să vedem şi în Europa”, a explicat preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO.